Традиційна кухня Закарпаття та інших регіонів Карпат: місцеві страви та напої

Карпати - найколоритніший регіон України, і цьому є вагоме підтвердження! Історично склалося, що західна частина нашої держави завжди приваблювала завойовників з сусідніх держав: Румунії, Молдови, Угорщини, Польщі та Словаччини. Їх тимчасове панування на українській землі залишило відбиток на звичаях і культурі карпатського народу. Різнобічність націй вплинула і на багатогранність кухні:

  • українські скотарі та орачі поширили любов до свинини, телятини, курятини, каш, випічки;
  • заїжджі королі Словаччини та Молдови привезли невідомі фрукти, ягоди та рецепти сирів;
  • чехи поділилися калорійними та безмежно смачними кнедликами;
  • євреї додали до списку карпатських страв снеки, а німці - пиво та ковбаски.

Карпатські страви під натиском часу модернізувалися: з’явилися французькі бульйони, італійські спагетті та японські роли. Але традиційна кухня Закарпаття, що формувалася протягом багатьох століть, залишилася доступною для кожного мандрівника, який завітає під час гастрономічного туру або зупиниться пообідати у кафе. Дізнаймося, що відвідати в першу чергу!

Які карпатські страви потрібно скуштувати під час відпочинку?

Бограч - страва з багатою історією

Бограч - карпатська страва з багатою історією

Калорійний гуляш, який складається з декількох видів м’яса і овочів: солодкого перця, лука, картоплі та томатів - відома на весь світ закарпатська страва. Угорські пастухи, збираючись на випасання худоби, брали з собою бограч і обов’язково додавали перець чилі та копчену паприку - ці інгредієнти чудово притупляють апетит. Сучасні кулінари суворо дотримуються рецепту пращурів, тож Ви маєте змогу скуштувати їжу, якою ласували сотні років тому!

Банош - “зірка” західноукраїнської кухні

Хто з наших читачів не чув про банош? Ця смачна гуцульська страва, яка завітала до нас від румунського народу, чудово втамовує голод, а готується дуже легко - кукурудзяна каша, що вариться не на воді, а на молоці, сметані або вершках. Варіантів сервірування безліч - можна посипати зеленню, покласти шматочки підсмаженого м’яса або грибів, вкрити бринзою. Спробуйте кожен з них та оберіть, який Вам більше до вподоби!

Банош - “зірка” закарпатської кухні

Гомбовці - аналог звичним пиріжкам

традиційні страви Закарпаття

Кухня Закарпаття продовжує нас дивувати, і на черзі - мучні кульки з начинкою, приготовані на пару. Цей рецепт прийшов до нас з Угорщини, але найсмачніші гомбовці готують саме на Закарпатті! Кухарі експерементують зі складом: загортають в картопляне тісто ягоди, солодкий сир, сливи, яблука, груші, а завдяки консервуванню фруктів страва перетворилася на цілорічну - поласувати смачною випічкою можна і влітку, і взимку!

Карпатські деруни - смакота в простоті!

Картопляні оладки, складові яких можна знайти в кожній хаті, вважають простою, але смачною і поживною стравою Закарпаття. Вам достатньо натерти картоплю, додати борошно, цибулю, яйце і підсмажити на пательні з олією. Картопляні деруни смакують зі сметаною, але з ними також пропонують м’ясо, шкварки, гриби або овочевий салат. У Карпатах цю страву легко знайти: завітайте до найближчого закладу харчування та скуштуйте смачнющі пляцки - саме так називають деруни у Івано-Франківській області!

карпатські страви - деруни від місцевих

Човлент - страва Закарпаття з унікальною “біографією”

Човлент - страва Закарпаття з унікальною “біографією”

Їство, що складається з квасолі, м’яса та перлової крупи, завітало до нас з єврейського столу. Традиції цього народу забороняють будь яку активність по суботах, тож євреї складали кашу та квасолю у керамічні горщики з п’ятниці, їжа пеклася всю ніч, а наступного дня все одно залишалась теплою. Справа в тому, що для приготування вказаних компонентів треба чимало часу, тож винахідливий народ пристосувався до човлента у своєму раціоні. Наполегливо радимо скуштувати цю страву - особливо смакує після виснажливого робочого дня!

Пструг - для поціновувачів рибних страв

Закарпатська кухня славиться на всю Україну і стравами з риби - наприклад, запеченою райдужною фореллю. Як відомо, знайти цю рибину можна лише у гірських річках Карпат, тож рибалки призвичаїлись її готувати поруч з місцем вилову. Спочатку треба замаринувати здобич: у кожного кухаря свій рецепт, але однією із найпоширеніших є приправа “сіль - перець - лимон”. Почекавши, доки риба просочиться соком цитрусу, її можна класти на гриль - 50 хвилин буде достатньо. Радимо вживати страву просто з полум’я, тоді тепла рибина смакує найкраще!

риба в традиційній кухні Закарпаття

Бриндза - смак, відомий на весь світ

карпатська бриндза

Особливість Карпат, візитівка регіону, “біле золото Закарпаття” - саме так кличуть бринзу - сир, зроблений з коров’ячого, овечого або козячого молока. Існує цікава легенда про аравійця на ім’я Канан, який подорожував пекучою пустелею з козячим молоком за плечима. Зупинившись на підобід, чоловік побачив шмат сиру, який лежав у сироватці - так і зародилась бриндза. Про популярність цього продукту у Карпатах свідчить щорічний фестиваль у Рахові, відвідати який зобов’язаний кожний мандрівник!

Рокот-крумплі - універсальна страва

Рокот-крумплі - подарунок від угорського народу, який прижився на гуцульських столах. Дуже калорійна і смачна страва, яку доволі легко готувати:

  • викласти на деко слайси відвареної картоплі та нарізані кільцями яйця;
  • зверху нарізати кружальцями ковбасу, натерти сир та додати спецій;
  • наступний шар - знову картопля з яйцями, і так повторити декілька разів;
  • поставити в духовку та випікати до появи ніжної скоринки на картоплі.

Кулінари стверджують, що калорійність рокот-крумплі становить 240 ккал/100 грам страви, в той час як один батончик Snickers містить 250 ккал. Уявляєте, наскільки поживною може бути Ваша трапеза?)

Рокот-крумплі - універсальна страва Карпат

Традиційні напої в кухні Закарпаття

Традиційні напої Закарпаття

Розпочнімо з закарпатської палинки - алкогольного напою на фруктах чи ягодах, що з’явився в Угорщині ще у XIV столітті нашої ери. Спочатку він використовувався як засіб для профілактики та лікування королівської родини, але згодом і селяни зрозуміли рецепт та ефект від напою. Особливістю палинки, яку варять з винограду, ожини, черешні, сливи, полуниці або груші, є міцність, яка може досягати 70 - 80 градусів!

Карпати також славляться своїми винами, адже рельєф західноукраїнських гір лише сприяє розведенню цієї вибагливої культури. На сьогоднішній день тут вирощується більше 100 сортів винограду, з яких виготовляють вина “Троянда Закарпаття”, “Сапераві”, “Рислінг”, “Мускатне”, “Чизай” та інші.

Треба згадати і про різноманітність цілющих трав, які широко використовуються у чаях, компотах та настоянках Карпатського регіону. М’ята, меліса, ромашка, обліпиха, шипшина, а також різноманітні фрукти - інгредієнти здорового життя та міцного імунітету!

Закарпатські страви - це смачно, корисно і поживно, але треба дотримуватись рецепту і використовувати найсвіжіші продукти, щоб відчути справжній смак цього регіону. Тож запрошуємо Вас до готелю “Красна Поляна”, що розташовується у селі Поляниця Івано-Франківської області - смачну їжу, зручні апартаменти та теплий прийом під час відпочинку гарантуємо!

Щоб відвідати романтичну атмосферу Карпата, забронюйте номер:

Робочі телефони менеджерів відділу бронювання

 

+38 096 232 32 32 — Дарина

 

+38 050 504 08 88 — Катерина

 

+38 067 240 36 64 — Ірина

 

+38 066 266 18 40 — Дарія

 

+38 098 021 53 88 — Анна

 

Корпоративний / груповий відпочинок

 

+38 096 232 32 32

Дарина

 

 

Рецепція
+380 97 585 59 69

Юлія, Наталія

Відділ реклами

ел.пошта: 

booking@krasna.com.ua
Юлія

 

Ресторан

+380 68 314 95 08

Зв'язатися з нами